fredag 1 februari 2019

Visste du att? #3

Hej hallå allihopa!

Nu har det blivit dags för den tredje omgången med Disneytrivia!


1. När Robin Williams spelade Anden bad han Disney att inte ta med hans röst i merchandise för filmen och att Anden inte skulle uppta mer än 25% av postern. Disney valde dock att göra det i alla fall, vilket fick följden att Robin Williams vägrade vara med i uppföljaren "Jafars återkomst", där i stället Dan Castellaneta (kanske mest känd för sina roller i Simpsons) som spelade Anden. Michael Eisner bad dock Robin Williams om ursäkt och gav honom ett original av en picassotavla, och Robin Williams var tillbaka i den andra uppföljaren "Aladdin och Rövarnas konung".

2. Kung Louie var inte med i Djungelboken 2 då Disney var tvungna att betala till Louis Primas (som gjorde Kung Louies röst i originalfilmen)  dödsbo för att få använda karaktären i filmsammanhang.

3. År 1998 återkallade Disney ett stort antal VHS-exemplar av Bernard och Bianca, när man upptäckte att en topless kvinna syntes en halv sekund i bild i scenen där Bernard och Bianca flyger med Orville.

4. När Lejonkungen dubbades blev Rikard Wolff först avfärdad som rösten till Scar. Monica Forsberg stod dock på sig och vägrade ändra Scars röst, varpå Disney svarade att använda honom var på egen risk. Slutresultatet blev dock väldigt uppskattat.

5. Toy Story 2 var från början menad att släppas direkt på VHS och DVD, men filmskaparna tyckte att filmen var för bra för att bara släppas på VHS, och man beslutade därmed att visa filmen på bio. En liknande sak hände när Bambi 2 hade premiär på bio. Bambi 2 visades dock inte på bio i hela världen.

6. Både Vincent Price (Råttigan), James Woods (Hades) och Louis Prima (Kung Louie) har sagt att deras Disneyroller är deras favoritroller i sina karriärer. James Woods har till och med sagt att han går med på att spela Hades helt gratis om så behövs.

7. Under slutet av 1990-talet och större delen av 2000-talet släppte Disney ett antal uppföljare, men år 2007 stängdes avdelningen som jobbade med uppföljarna ner. Några uppföljare som planerades, men som lades ner i samband med nerstängningen inkluderar Aristocats 2, Dumbo 2 och Mulan 3.

8. Askungen 2, Atlantis: Milos återkomst och Belles magiska värld var egentligen pilotfilmer till påtänkta tv-serier som aldrig blev gjorda.  Det finns dock två uppföljare som faktiskt räknas som pilotfilmer, och det är Tarzan & Jane samt Stitch! Experiment 626.

9. När originalversionen av Lilo & Stitch 2 skulle spelas in var Lilos originalröst Daveigh Chase så upptagen med att spela in Lilo & Stitch tv-serien att hon bad sin bästa vän Dakota Fanning att hoppa in som Lilo. I följande filmen Leroy & Stitch från 2006 var Daveigh åter tillbaka i rollen som Lilo.

10. I Robin Hood är kyrkklockorna faktist riktiga (live-action) klockor som lagts in på teckningarna.


Hur många av dessa visste du redan om? Kommentera gärna! :)

/Tony

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar