fredag 25 januari 2019

Visste du att? #2

Hej hallå allihopa!

Det har blivit dags för en ny hög med Disney-trivia, så nu kör vi! :)



1. Ursprungligen skulle Prinsen i Snövit haft en större roll i filmen, bland annat skulle han bli tillfångatagen av Drottningen som sedan förtrollade skelett som dansande för att underhålla dem. På grund av att animatörerna inte klarade av att animera realistiska killkaraktärer så ströks de flesta av prinsens scener.  Idén användes dock delvis senare med Prins Filip i Törnrosa.

2. I Skönheten och Odjuret fanns det många idéer kring Gastons dödscen. I ett manus högg han Odjuret två gånger och föll sedan från slottet frivilligt medan han skrattade ondskefullt, då han tänkte att om inte han fick Belle skulle ingen få det. Den dödsscenen ströks på grund av antydan till självmord. En annan idé var att Gaston skulle överleva fallet från slottet med endast ett brutet ben, och sedan träffa på vargarna som tidigare i filmen jagat Belle och Maurice. Den dödscenen ströks då den ansågs vara för brutal, till och med för någon som Gaston. Intressant nog så användes den idéen i stället i Lejonkungen med Scar.

3. När Bernard och Bianca gjordes så övervägde man att låta Cruella De Vil från Pongo och de 101 dalmatinerna vara filmens skurk. Trots att denna idéen togs bort finns det många likheter mellan Medusa och Cruella De Vil, till exempel deras bilkörning,

4. Walt Disney sa att svenska Tatiana Angelini var den bästa rösten till Snövit i hela världen, till och med bättre än orginalets Adriana Caselotti

5. Den första Toy Story blev nästan nerlagd efter att den ursprungliga storyboarden till filmen visades för Roy Disney och andra Disneyproducenter år 1993, då den ansågs för mörk och karaktärerna för osympatiska. Till exempel knuffar Woody i denna storyboarden ut Buzz genom fönstret med flit för att sedan öppet erkänna det. Han hunsar och Slinky och använder förolämpande namn på de flesta karaktärerna. Bo Peep är också den första att anklaga Woody för att ha kastat ut Buzz med flit, medan hon i den faktiska filmen trodde att han var oskyldig.

6. På premiären av Askungen hade Askungens röstskådespelare Ilene Woods med sig sin 3-åriga dotter, som under filmen ropade ut att hennes mamma var Askungen, varpå två tanter bakom dem vände sig till varandra och sa "Vad sött, hon tror att hennes mamma är Askungen!".

7. När Mary Poppins gjordes var Walt Disney så inställd på att Julie Andrews (som var gravid när filmen skulle börja spelas in) skulle spela huvudrollen att han lät produktionen av filmen stanna upp tills Julie Andrews hade fött sitt barn. Historien upprepades när Mary Poppins kommer tillbaka spelades in, då Emily Blunt också var gravid när hon fick rollen.

8. I originalversionen av Svärdet i Stenen har Pysen inte mindre än tre röstskådespelare. De första två, Richard och Robert Reitherman är söner till Wolfgang Reitherman, och dessutom bröder till Bruce Reitherman som var originalrösten till både Christoffer-Robin i Nalle Puh och Mowgli i Djungelboken. Den tredje och aningen äldre rösten var Rickie Sorenson som bland annat gjort en röst i Pongo och de 101 dalmatinerna. Rickie avled dock redan 1994, endast 47 år gammal av cancer. De tre rösterna var olika gamla, och således skiftar Pysens röst mellan mörk och ljus konstant i filmen, ibland i samma scen. Det är idagsläget okänt varför Pysen har tre röster.

9. Det var nära att Toy Story 2 fick göras om helt, då man av misstag råkade radera innehållet på hårddisken där all data till Toy Story 2 fanns. Som tur var hade en kvinnlig teknisk direktör gjort backup på filmen och tagit med sig hem till sin egen dator för att arbeta på filmen. Man tog med kvinnans dator till Pixar och kunde med hjälp av materialet där fortsätta med filmen.

10. I Toy Story 3 kan man se Sid från första Toy Story som vuxen sopgubbe i början av filmen när Woody försöker rädda sina vänner från soppåsen. I originalet gjordes han precis som i originalfilmen av Erik von Detten, och det kan antas att samma gäller den svenska dubbningen, då Johan Halldén som gjorde Sids röst i Toy Story, står angiven under övriga röster i Toy Story 3.


Nästa vecka kommer ännu mer fakta, så vi ses då! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar