fredag 22 februari 2019

Visste du att? #6

Hej hallå allihopa, och varmt välkommna till veckans hög med Disneytrivia. :)

Innan vi börjar så vill jag passa på att säga, att med start imorgon, lördag, så börjar en ny serie här på bloggen som ska komma ut då och då, nämligen en serie där jag kommer att recensera/informera om dvd-utgåvor (ibland även VHS och Blu-Ray utgåvor) av Disneys filmer, jag kommer berätta lite om bonusmaterialet, vilka textningar och ljudspår som förekommer, och till exempel hur mycket av bonusmaterialet som är dubbat och så vidare. Nu vet jag att DVD (och även Blu-Ray) håller på att fasas ut av streaming, men jag tänker att informationen om utgåvorna ändå kan vara till nytta för samlare där ute, då jag gissningsvis inte är ensam om att samla. Jag kommer inte ta det i någon särskild ordning, men jag ska försöka fixa en sida där jag sammanställer alla inlägg så att ni enkelt och snabbt kan hitta utgåvan ni söker efter.


Nåväl, nu ska vi egentligen komma igång med dagens hög av Disneytrivia. :)



1. Cameos av Disneykaraktärer i filmer som de inte hör hemma i är vanliga, här nedan är en liten lista med karaktärer som gör cameos i filmer:

1. Odjuret syns bland Sultanens leksaksfigurer i Aladdin
2. Sebastian från Den Lilla Sjöjungfrun poppar ut ur boken "Hur man bakar en prins" i Aladdin
3. Bambis mamma dyker upp i till exempel Bernard och Bianca samt Skönheten och Odjuret.
4. Man kan se både Belle och Aladdins matta i en scen i Ringaren i Notre Dame
5. En mjukisfigur föreställande Mulans hund från Mulan trillar ur Professor Porters ficka i Tarzan.
6. En servis som påminner om Mrs. Potts och Chip (fast utan ansikten) syns i Tarzan.
7. I Oliver & Gänget gör en del karaktärer från Lady & Lufsen samt Pongo och de 101 dalmatinerna cameos.
8. Under sången "Stjärnan ni ser är jag" från Mästerdetektiven Basil Mus kan man se både Professor Råttigan och Scooby-Doo bland bilderna på Georgettes vägg.
9. Man kan se Dumbo i form av en leksak i Henry Fladdershams verkstad i Mästerdetektiven Basil Mus.
10. Nemo syns i Kenai, Denhai och Sitkas fiskenät i Björnbröder.
11. Jessie är en av leksakerna som Bu ger till Sulley i Monsters Inc.
12. En Buzz Lightyear-figur ligger på golvet i tandläkarmottagningen i Hitta Nemo, och i samma film ser man en pojke läsa en serietidning om Mr. Incredible.
13. Leksaker som föreställer figurerna från Ett småkryps liv syns i Als leksakslada i Toy Story 2. I samma film kan man dessutom se Heimlich på en gren innan Buzz slår bort den, vilket är en referens till en av blooper-klippen i slutet.
14. I Herkules torkar Fille av sig färg med Scars skinn från Lejonkungen.
15. Nani har en Mulan-poster i sitt rum i Lilo & Stitch.
16. Lotso syns hos en liten flicka vars fönster Carl Fredricksens hus passerar i Upp.
17. Man kan se en Rex-figur från Toy Story i en skräphög i Wall-E.
18. Mike från Monsters Inc simmar förbi under slutcreditsen i Hitta Nemo.
19. I öppningsscenen när Triton passerar publikhavet kan man se både Musse, Långben, Kalle och grodan Kermit.
20. Till sist har vi dessutom cameos från olika pixarfilmer i slutet av Bilar, men det vet nog de flesta redan. ;)


2. Dickie Jones, som var originalrösten till Pinocchio, berättade en gång att han höll på att drunkna när han skulle spela in Pinocchios undervattensrepliker.

3. Både Trofast från Lady & Lufsen och Tjifen från Micke & Molle var från början tänkta att dö i sina filmer. Trofast skulle dö efter scenen med hundfångarvagnen, men Walt Disney tyckte att det var för hemskt, och satte in Trofast i julaftonsscenen för att visa att han överlevde olyckan. Tjifen skulle från början också dö i scenen där blir påkörd av ett tåg och störtar ner från bron, för att ge Molle mer motivation till att vilja jaga Micke (karaktärens motsvarighet i originalboken dog dock), men man valde att också ta bort det för att det skulle vara för grymt.

4. När Snövits röster spelades in blev Lucille La Verne ursprungligen anlitad för att göra rösten till Drottningen, men inte häxan. När hon inte fick rollen som Häxan också bad hon att få försöka igen, och lyckades sedan åstadkomma Häxans röst genom att ta ur sina löständer.

5. Broder Tuck i Disneys Robin Hood var från början tänkt att vara en gris i stället för en tvättbjörn, men man bytte djur när man insåg att det skulle väcka stor kritik om Broder Tuck varit en gris.

6. Innan Disneys Peter Pan hade premiär brukade Peter Pan oftast spelas av en kvinna, både i film och teater. Bobby Driscoll var faktiskt den första killen att spela Peter Pan på film.

7. År 1993 var det nära att Djungelboken fick en ny svensk dubbning när man inte kunde hitta ett ljudband som klarade av att mixas om till Stereo, vilket var tvunget enligt Disneys policy. Man lyckades dock hitta rätt ljudband i sista sekunden, och man behöver därmed inte dubba om filmen. En ny dubbning var dock påbörjad, och enligt honom själv var Olof Thunberg rollbesatt som Shere Khan på nytt i den inställda dubbningen.

8. Hittils är Krigsfilmerna, Taran och den magiska kitteln samt Mästerdetektiven Basil Mus de enda Disneyklassikerna som inte släppts på Blu-Ray i Sverige.

9. Vid ett tillfälle under 1980-talet tog man bort Tjuren Ferdinand från julaftonsprogrammet och ersatte den med Den fula ankungen, då man upplevde som att barnen tyckte den var för tråkig. Resultatet blev en enorm folkstorm som var så kraftig att SVT tvingades visa Tjuren Ferdinand som ett fristående program direkt efter julaftonsprogrammet. Året efter var Tjuren Ferdinand tillbaka i julaftonsprogrammet igen.

10. I Herkules har alla karaktärerna sina grekiska namn, utom titelkaraktären själv som har sitt romerska namn. I den grekiska mytologin heter Herkules i stället Herakles.

Det var allt för denna veckan, nästa vecka är jag tillbaks med mer Disneytrivia, så vi ses då, och även imorgon. :)

/Tony

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar